U bevindt zich hier: Menuboven - Tips - Badkleding    
 
Palmen Sport 25 jaar
 
 
 
Richtlijnen om uw badkleding zo lang mogelijk in topconditie te houden


Badkleding en lycra badkleding in bijzonder, vereist goed onderhoud !
De meeste badkleding is vervaardigd uit een elastisch, sterk en comfortabel materiaal dat deels bestaat uit lycra. Lycra is een zeer elastische vezel die voor de perfecte pasvorm zorgt. Maar, lycra is NIET bestand tegen de constante inwerking van schadelijke stoffen zoals zonnebrandmiddelen, shampoo, transpiratie en waterzuiveringsmiddelen (Bijv. chloor). Het goed uitspoelen van de badkleding DIRECT na het zwemmen is dan ook een eerste vereiste om snelle slijtage te voorkomen. Maar, voor chloor is dit nog onvoldoende. Chloorresten werken zelfs in droge vorm verder in op de lycra. Daarom is het noodzakelijk dat de badkleding direct na het zwemmen uitgewassen wordt met een fijnwasmiddel (zonder bleekmiddel). Dit mag gerust in de wasmachine bij de fijne was.

Badkleding moet droog worden opgeborgen !

Het nat opbergen van de badkleding (bv. In plastic tas) schept een ideaal klimaat voor de groei van micro-organismen die het materiaal aantasten. Kledingstukken waar elastane in verwerkt is, drogen zeer snel. Het beste is om de badkleding in open lucht en in de schaduw te laten drogen. Zon en verwarming maken het elastane zwakker. De droogtrommel is absoluut een taboe.

Koop uw badkleding in de juiste maat !
Een badpak één of meer maten te klein kopen is beslist onverstandig. Het zit niet lekker en het voordurend uitrekken van het materiaal veroorzaakt sneller slijtage. Een badpak een maat te groot kopen is eveneens onverstandig aangezien badkleding in het water iets ruimer wordt.

Pas op voor glijbanen !
Door de geweldige groei van luxe zwembaden met prachtige attracties, zoals glijbanen, ontstaan er soms klachten aan badkleding. Door de snelheid en door de lasnaden van de glijbaan kan de vezel verbranden. Zwakke plekken en/of gaten zijn hiervan het gevolg. Deze klachten worden NOOIT vergoed.

Pas op voor ruwe oppervlakten !
Door schuren langs, of zitten op ruwe oppervlakten (betonvloeren, tegelwanden en andere ruwe materialen) kunnen lusjes in de badkleding ontstaan. Ook bubbelbaden en knuffelmuren veroorzaken deze klachten. Door de roterende werking van het water wordt men heen en weer bewogen waardoor een schurende werking langs oppervlakten ontstaat. Denk aan uw badkleding als aan kostbare nylons en u zult automatisch de juiste zitplaatsen zoeken.

Verkleuren
Ook extreme situaties, zoals het zoutgehalte in zee, zonnestralen of scherpe wasmiddelen kunnen de kleurintensiteit verminderen. Ondanks de kleurechtheid is het niet uitgesloten dat bij bepaalde kleurensnellere verkleuring optreedt. Witte en zilverkleurige badkleding vergelen door ijzerhoudend water, chloor en zout water. Hoge concentraties verkleuren op den duur het elastane en ook de katoenvezels. De levensduur van elastische badkleding is niet oneindig. Zonneprodukten met “verlengde werking” veroorzaken ook soms vergeling van stoffen. Sommige van de zonneprodukten bevatten een soort “bruin zonder zon” die ook inwerken op zowat alle bleke stoffen.

     
 
Webshop
 
 
Social Media
"Like" us on:
"Like" us on
Akties
 
         
|
|
|
|
Last update: 3 jan 2019
|